Branschfakta

Trygg när du jobbar

Här kan du läsa om Musikerförbundets vision för  en trygg och hållbar musikbransch för dig som är yrkesutövare

Branschfakta

Trygg när du jobbar

Här kan du läsa om Musikerförbundets vision för en trygg och hållbar musikbransch för dig som är yrkesutövare

En schysst musikbransch

En trygg musikbransch är avgörande för att yrkesutövande musiker ska kunna arbeta utan rädsla för trakasserier eller exploatering, vilket främjar deras kreativa frihet och välbefinnande.

Genom att säkerställa rättvisa arbetsvillkor och erbjuda stöd för mental hälsa, kan musiker fokusera på sin konst utan att kompromissa med sin säkerhet och integritet.

Detta stärker både den individuella karriären och branschens långsiktiga hållbarhet.

Nedan kan du läsa om några av branschens viktigaste verktyg utifrån att du som yrkesutövare ska känna dig trygg i din yrkesutövning.

 

Kollektivavtal

Kollektivavtalen garanterar schyssta arbetsvillkor och skyddar dina rättigheter som anställd. De stärker musikerkollektivets position och fastställer vilka villkor som gäller för din anställning, inklusive löner, övertid, reseersättningar, försäkringar och pensionsinbetalningar. 

Avtalen tecknas normalt för ett till tre år i taget När det löper ut inleder vi nya förhandlingar med arbetsgivarna med sikte på att få till så bra villkor som möjligt. Eftersom vi ingår i LO har vi dem och resten av LO-förbunden bakom oss när vi förhandlar eller varslar om stridsåtgärder för att få igenom våra krav.  

Musikerförbundets kollektivavtal

Om du erbjuds en anställning av en arbetsgivare som tecknat avtal med Musikerförbundet ska du omfattas av det. 

Vi har avtal med alla representativa branschorganisationer på musik- och medieområdet såsom SVT, Sveriges Radio, UR för radio och tv, Svensk Scenkonst, Visita, All Music Agency (AMA), Folkets Hus och Parker. Musikerförbundet har också lokala avtal med ett stort antal enskilda företag och organisationer. 

Kollektivavtalen finns att ladda ned på Din medlemssida. Du hittar alla dina dokument och formulär under Mina grupper – dokument.  

Egenföretagare missar kollektivavtalets förmåner

Du som fakturerar för ditt arbete behöver lägga på 50 % på vad du skulle fått i lön enligt kollektivavtalet för att inte hamna under de framförhandlade nivåerna. Det täcker dina kostnader för semesterersättning, tjänstepension, sociala avgifter, försäkringar med mera.  

Arbetsmarknadsförsäkringarna och tjänstepensionsinbetalningarna tecknar du genom ”Företagares egen försäkring”. Läs mer under Försäkringar för företagare. 

Läs vår arvodesrekommendation på musikergage.se för mer detaljerad information kring ersättningar för frilansare 

Avtalsförsäkringar

Om du är anställd och jobbar under kollektivavtal betalar arbetsgivaren in försäkringar åt dig enligt avtalet. Dessa kompletterar lagstadgade socialförsäkringar och gäller under anställningen. Premien dras från löneutrymmet och betalas av arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal har du troligen inga avtalsförsäkringar – kontrollera med din arbetsgivare. 

Dessa försäkringar ingår 

LO-förbundens kollektivavtalade försäkringar är framförhandlade med Svenskt näringsliv och sköts av AFA försäkring, organisationernas gemensamma bolag. Kommun, landsting, stat och kooperation har liknande lösningar för sina anställda. 

Du som är företagare kan skaffa motsvarande försäkringsskydd genom att teckna Företagares egen försäkring hosFora. 

Arbetsmiljö

 Ingen ska gå sönder på jobbet. Musikerförbundets skyddsombud övervakar arbetsmiljön på medlemmarnas arbetsplatser och ser till att lagar och regler följs. De besöker arbetsplatser för att säkerställa, säkra och trygga förhållanden, både fysiskt och psykosocialt.  

Arbetsmiljöansvariga, som har det fulla ansvaret för arbetsmiljön, ska arbeta tillsammans med skyddsombuden för att hitta eventuella risker i arbetet. Eftersom ombuden själva är utövare i branschen har de, vid sidan av sin kunskap om arbetsmiljölagen, praktisk erfarenhet av hur välfungerande och säkra arbetsförhållanden skapas. 

 Skyddsombuden ger också föreläsningar om arbetsmiljö på musikskolor och andra instanser som utbildar framtidens musiker. Där informerar de bland annat om hur man förebygger problem som hörselskador, värkande muskler och långvarig destruktiv stress.       

Har du stött på arbetsmiljöproblem? Kontakta Arbetsmiljöenheten ​

Om du upplever arbetsmiljöproblem på ett spelställe eller någon annan arbetsplats, tveka inte att höra av dig till Arbetsmiljöenheten. All information sekretessbeläggs och du har full anonymitet. 

Arbetsmiljöansvarig och kontaktperson vid akuta arbetsmiljöärenden (allvarliga tillbud eller olyckor bland musiker, artister och stagehands) 

Joel Botnen Diamant, 072-079 91 14 eller joel.botnen.diamant@musikerforbundet.se 

Vänd dig direkt till ditt skyddsombud ​

Meta Fagerström, meta.fagerstrom@musikerforbundet.se 

En jämlik musikbransch

Musikerförbundet arbetar för att förbättra attityderna i branschen och skapa förändring; dels själva, dels med våra samarbetsorganisationer och jämställdhetsnätverk.

Vi använder de verktyg som står oss till buds som fackförbund för att påverka makthavare och arbetsgivare i rätt riktning och erbjuder stöd för medlemmar som drabbas av diskriminering och kränkningar.

Musikerförbundet kräver

  • nolltolerans mot sexuella trakasserier på våra arbetsplatser
  • att alla arrangörer utbildar sig för att förebygga trakasserier och övergrepp
  • att varje arbetsplats har en handlingsplan för att hantera kränkningar
  • förbättrade villkor för frilansare – otrygga anställningar skapar utsatta människor.

I musikbranschen ska det råda nolltolerans mot sexuella trakasserier. Ingen ska behöva bli kränkt eller utsatt för övergrepp på jobbet.

Musikerförbundet arbetar för ett musikliv fritt från sexism, diskriminering och könsbaserade kränkningar. Om du blir drabbad, kontakta oss så agerar vi. Vi har tystnadsplikt.

  • Våra skyddsombud bevakar att arbetsgivaren tar sitt lagstadgade ansvar att förebygga och agera mot sexuella trakasserier och ställer krav på åtgärder om det behövs.
  • Är du medlem kan vi driva ditt ärende juridiskt mot arbetsgivaren så att du kan få upprättelse.
Musikerförbundets nätverk för utsatta frilansare:

För att skapa ett starkare stöd för de som känner sig utsatta och se över hur vi kan jobba preventivt mot sexuella kränkningar, trakasserier och könsdiskriminering har vi startat ett nätverk för frilansare och andra som vill bekämpa problemen. Syftet är att

  • erbjuda en mötesplats för de som vill ses och prata om sina erfarenheter av diskriminering, kränkning och sexuella trakasserier
  • med hjälp av arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen klarlägga möjligheter och skyldigheter i fall av diskriminering, kränkning och sexuella trakasserier
  • påverka attityderna i branschen.

Vill du gå med i nätverket?
Maila: jamstalldmusikbransch@musikerforbundet.se

Musikerförbundets kvinnokommitté

Kvinnor är ofta i minoritet på arbetsplatser i musikbranschen. Musikerförbundets nya initiativ Kvinnokommittén finns för dig som behöver hjälp, stöd eller information.

  • anmäl något du varit med om eller sett som inte är okej – vi hjälper dig gå vidare
  • delta i zoomforum och snacka om aktuella ämnen – håll utkik efter inbjudningar
  • samarbeta med oss – vi deltar gärna på seminarier, utbildningar, etc
  • bli en del av ett nätverk för kvinnor i musikbranschen
  • hjälp oss att synliggöra kvinnor i musikyrken och få med fler kvinnor i förbundet

Vill du ha kontakt med kvinnokommittén?
Maila: kvinnokommitten@musikerforbundet.se

Ett hållbart trygghetssystem

Kulturarbetarna har ett lika långt och produktivt arbetsliv som andra yrkesgrupper. Våra skattepengar är ett viktigt bidrag till finansieringen av de allmänna trygghetssystemen, men när vi musiker och artister själva behöver tillgång till det sociala skyddsnätet i form av exempelvis a-kassa, sjukpenning eller föräldrapenning stöter vi på hinder. Arbetade timmar är svårt att definiera och rapportera som musiker då många timmar läggs ner på att komponera eller repetera, vilket inte sällan sker i hemmet. En musiker som har F-skattsedel och åker på turné en del av året, har problem att kvalificera sig för a-kassa eller sociala försäkringar utifrån dagens regelverk. 

 Eftersom dagens regelverk bygger på att tillsvidareanställning på heltid är norm blir det svårt att kvalificera sig när man arbetar inom kultursektorn, som domineras av korta anställningar och där många frilansar och är egenföretagare. Om musiker och artister stängs ute från trygghetssystemen på grund av hur kulturområdets arbetsmarknad är konstruerad, måste politiken göra anpassningar för att möta musikers behov. 

 I vårt Musikpolitiska program kan du läsa mer om hur vi anser att trygghetssystemet borde omformas för att bättre inkludera kulturarbetare.

Du hittar det här.

Rulla till toppen

Sök

Aktuellt
Kontakt
Mina Sidor